Dozza, een schilderachtig dorpje dat verslavend werkt.


Leestijd 3 minuten

Met deze foto is het in één oogopslag duidelijk waarom ik Dozza als schilderachtig omschrijf. Letterlijk…
Het verslavende, daar kom ik later in deze blog op terug. 
Wat maakt deze Middeleeuwse burcht zo bijzonder? Sinds de jaren ’60 is hier geen straat of muur te vinden waar een kunstenaar zijn artistieke hand niet aan heeft gelegd.  Piazza Zotti vormt het epi-centrum van dit spraakmakende gehucht dat op een half uurtje ten Oosten van de Emiliaanse stad Bologna ligt.  Er  wonen hier maar 1500 mensen, maar het beschilderde dorp is tot ver in de omtrek een fenomeen. 
Het roze gemeentehuis en de karakteristieke, beschilderde poort op de foto domineren dit plein.
Piazza Rocca, vijftig meter verderop, is met haar kasteel, vanuit historisch oogpunt wellicht interessanter, maar gezien ik in deze blog aandacht besteed aan de bijzondere murales, heb ik het kleurrijke Zotti als vertrekpunt gekozen.

Muren die verslavend werken.
In Italiaanse steden, die zichzelf op de ‘kunstkaart’ van Europa willen terugvinden, wordt de zogenoemde ‘Biennale’ georganiseerd. Een kunstbeurs waar kunstenaars, galleriehouders en verzamelaars elkaar, onder het genot van, meestal een te duur wijntje, treffen om kunsthandel te drijven…
Dozza pretendeert daar met haar ‘Biennale del Muro Dipinto’ niet bij te horen, maar heeft met dit event wel een belangrijke plaats verworven in de agenda’s van menig kunst geinteresseerde in Italie.


Sinds 1960 nodigt de organisatie eens in de twee jaar kunstenaars uit om de, door de bewoners ter beschikking gestelde, muren van hun eigen palazzo’s te verfraaien met een muurschildering.
Tegen de achtergrond van dit Middeleeuws, goed bewaard gebleven dorp, vormen de moderne, multicolor en vaak maatschappij kritische murales, een interessant contrast.

Inmiddels zijn er zo’n 200 kunstenaars die in de afgelopen 60 jaar een fraai teken van cultuur hebben achter gelaten. Dit maakt Dozza tot een klein openlucht museum dat meer dan de moeite waard is om eens te bezoeken. Overigens, mocht je hier in het verleden al eens zijn geweest, dan bllijft het leuk om een keertje terug te komen om je wederom te laten verassen, want niet alle kunstwerken blijven ‘voor altijd’. Een paar dagen voor iedere Biennale worden verschillende murales verwijderd om plaats te maken voor nieuwe. 

Dozza is klein en beschikt dus niet over een onuitputtelijke 'ondergrond' om tot in de eeuwigheid op door te kunnen sauzen.  De meeste deelnemende kunstenaars zijn voor ons, Nederlanders, onbekend, maar dat mag de kijkpret niet drukken. Het blijft opmerkelijk dat Dozza niet schuwt om ook spraakmakende, meestal Italiaanse, creatievelingen een podium te geven. Idee achter het event is om de toeschouwer mee te nemen op reis door een vrije wereld waar creativiteit en fantasie voorop staan.

En er is meer, zoals ze in het Italiaans ook wel zeggen: ‘La bellezza genera bellezza’…
Zoiets als: ‘Mooi zien maakt mooi doen’…
Kijken naar kunst, in al haar vormen, doet de mens goed. Een filosofie? Wellicht, maar deze wordt niet alleen onderschreven door schrijvers, psychiaters of kunstenaars zelf. Er bestaan namelijk wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat dopamine, een stof die maakt dat je je prettig voelt, in hogere mate door de hersenen wordt geproduceerd wanneer deze geprikkeld worden door meesterwerken van muzikanten, dichters en kunstenaars. Van kijken naar murales zou je dus eigenlijk geen genoeg van moeten krijgen.

Sinds het jaar 2000 is ook deelgemeente Toscanella betrokken bij het event. Daar krijgen getalenteerde graffiti tekenaars en straatartiesten de ruimte om hun ‘kunsten’ te tonen. De Biennale groeit zo mee met de tijd en blijft ook het jonge publiek aanspreken. 


Dit jaar vindt de 'Biennale del Muro dipinto' plaats in de week van 9 tot en met 15 september. Een mooie gelegenheid om de verschillende kunstenaars ‘on the spot’ aan het werk te zien. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, dan heb je nog tot 2021 om de nieuwe, en  oude murales te bewonderen en tegelijkertijd jouw persoonlijke voorraadje dope even aan te vullen.


Voor meer informatie kun je naar de website van de organisatie
www.fondazionedozza.it

LOCATIE:
Het dorp is makkelijk met de auto te bereiken
In Emilia-Romagna langs de A14, afslag Imola




Reacties

Populaire posts