Hoe een roofvogel beschermheer werd

Leestijd: 4 minuten
 In de eerste eeuw voor Christus bouwden de Romeinen in een ruime Alpenvallei hun militaire tentenkamp. Zij doopten het kamp  ‘Tridentum’, de drie tanden. Deze naam verwees naar de drie heuvels direkt rond de basis. In ruim tweeduizend jaar is die naam vrijwel het zelfde gebleven, maar verkort tot het krachtig kinkende Trento.
Ook Piazza Duomo is vanaf haar geboorte, zo’n vijfhonderda jaar geleden, vrijwel onveranderd gebleven. Dit alles wekt de indruk dat de lokale bevolking hecht aan tradities en gewoontes. Dat klopt, maar desalniettemin schuwt zij niet het roer af  en toe kompleet om te gooien. 
Neem de naam van Piazza Domo. In tegenstelling tot de naam van de stad heeft het centrale plein naar uitzonderlijk veel verschillende namen geluisterd. Piazza Grande, piazza Comune, piazza Italiana, piazza Vittorio èn piazza Cesare Battisti zijn er een paar.
De kerktoren met het typische uivormig dak domineert, samen met haar oudere broer ‘Torre Civica’, alle andere geboouwen rond het plein. ‘La Regna’, een enorme belklok in de top laat, vanaf 30 meter hoogte, ieder uur van zich horen. Een bijzondere naam die verwijst naar een gebruik uit de Middeleeuwen dat “chiamare all’arengo” werd genoemd. Middels luid klokkenspel werd de bevolking opgeroepen een openbaar doodvonnis op het plein bij te wonen. Zo'n vonnis voltrok zich ook in de volgende legende.
Foto: Carlo Baroni

De legendarische vriendschap tussen een adelaar en een moordenaar
Midden op het plein praalt Neptunes trots op een imposante fontijn. Een blikvanger die alle aandacht opeist. Hierdoor zou je de veel kleinere fontijn ‘la fontana dell’Aquila’ over het hoofd kunnen zien. Dat is jammer, want zij heeft wellicht een interessanter verhaal te vertellen.
Een overlevering. Eigenlijk zijn het er twee. Twee verhalen over een vriendschap die een verdacht opvallende gemeenschappelijke deler hebben.  Dit doet vermoeden hier werkelijk een bijzondere gebeurtenis heeft plaats gevonden. In beide legenden speelt een adelaar de hoofdrol. Het beeld van deze roofvogel waakt over de fontijn die haar naam draagt…
Ik vertel je de meeste gedetailleerde versie van de twee verhalen.
Het begon allemaal met een hechte vriendschap tussen een adelaar, afkomstig van de berg ‘Monte Bondone’, en een zekere Gian Giorgio Scanda. Naarmate hun vriendschap groeide, namen ook de jaloerse gevoelens van Gian’s echtgenote toe. Zij voelde zich buitengesloten. Wanneer zij Gian aansprak op zijn intieme vriendschap met de vogel resulteerde dat in scherpe woordenwisselingen, waar alle bewoners uit de buurt, ongewild, getuige van waren.
Op een dag raakte Gian zo over zijn toeren dat hij zijn woedeuitbarsting niet onder controle had . Zijn onschuldige vrouw moest dat met de dood bekopen. Gian werd opgepakt en in afwachting van zijn proces in een donkere, vochtige cel opgesloten.
Na een paar dagen kreeg Gian onverwacht bezoek. Een kleine vogel, de boodschapper van de adelaar, wist met door een spleet in de muur binnen te komen. Het bericht van de adelaar betrof een wijs advies. ‘Spreek de waarheid tijdens het proces, dan kan ik je redden van een zware straf’.
'Tridentum' het ondergrondse museum
Een paar weken later werd Gian in het paleis van justitie voorgeleid. Hij loog wel over de aanloop van de ruzie. Niemand zou immers het verhaal over een sprekende adelaar geloven. Wèl gaf Gian toe dat hij zijn vrouw had vermoord. De aanwezige getuigen, de buren, schilderden Gian af als een kwade, onbetrouwbare boef. De rechter zag geen andere uitweg dan hem voor zijn daad te straffen met onthoofding.
De executie werd, zoals in die tijd de gewoonte was, vrijwel direkt uitgevoerd. Middels luid klokkenspel, het beroemde chiamare all’aregno, werd de bevolking opgeroepen het afstraffen van een crimineel bij te wonen. Binnen een kwartier stond het plein helemaal vol.
Nog in leven maar met zijn hoofd al onder de guillotine kreeg Gian de adelaar in zijn vizier. De roofvogel zat niet ver op de rand van een dakgoot en stak geen poot uit. Gian had immers maar de halve waarheid verteld. De vogel was verbitterd, terwijl Gian naar wraak zocht. Luidkeels schreeuwde hij: ‘Ik heb welliswaar schuld bekend, maar geloof mij wanneer ik jullie zeg dat ik mijn vrouw niet heb vermoord!’
Hij wees naar de adelaar: ‘Kijk, daar in de dakgoot. Daar zit de werkelijke dader, die adelaar. Ik zweer het jullie. Hij heeft mijn vrouw om het leven gebracht. Ik ben onschuldig!’
Iedereen keek op.
Gian keek zijn voormalige vriend recht in de ogen. Met een slimme list daagde hij de vogel uit.
‘Stel dat ìk mijn vrouw heb vermoord, jij adelaar, verander dan nu in steen!’
Dat wat Gian voor onmogelijk hield voltrok zich voor de ogen van de hele stad. De roofvogel veranderde prompt in steen. Drie seconden later lag Gian’s hoofd in een bos hooi en drie dagen later werd de versteende adelaar op de fontijn geplaatst vanwaar hij  de bevolking van Trento tot op de dag van vandaag beschermt tegen leugenaars en misdagdigers
Lago Braies
Omgeving Trento
De dolomiten worden tot een van de mooiste bergketens ter wereld gerekend. Het zal je dan ook niet verbazend dat je je op korte afstand van de stad kunt laten verassen door uitzonderllijk mooie en indrukwekkende natuurgebieden.
Meren en wandelroutes in de zomer. Skipistes en kerstmarkten in de winter...
KLIK hier voor een overzicht van de 7 mooiste meren

KLIK hier voor de openingstijden van de Canyon Rio Sas
Canyon Rio Sass
Bereikbaarheid Trento
Vanuit Nederland is deze omgeving makkelijk en snel bereikbaar met de auto. In ongeveer  tein uur rijdt je via Frankfurt en Munchen over de Duitse autobahn naar de stad in Sud Tirol.
Kies je toch voor het vliegtuig dan is een vlucht vanuit Eindhoven, Rotterdan of Amsterdam naar Verona de beste oplossing in Italie. Vanaf Verona airport sla je da A22 op richting 'Brennero'. Een klein uurtje later ben je al in Trento. Je kan uiteraard ook een vlucht boeken naar Innsbruck, maar check dan wel even of je 'zomaar' de grens naar Italie over mag. Meestal is dit geen probleem maar vraag of de verzekering ook eventueel schade opgelopen in Italie dekt.


MART
Het museum voor moderne kunst in Trento staat hoog aansgeschreven in Italie en is met haar nieuwe onderkomen 
al een belevenis op zich voor wie van architectuur houdt. Op de website kun je kijken of er nog speciale aanbiedingen zijn of tijdelijke tentoonstellingen die je kunnen interesseren. 
KLIK hier voor de homepage van het MART
INSTAGRAM
Dagelijks post ik nieuwe foto's en video's van bijzondere Italiaanse lokaties op mijn Instagram.
Ik ben via dat profiel ook makkelijk via Direkt Messages bereikbaar voor advies of vragen over Italiaanse bestemmingen. Leuk van je te horen!
KLIK hier voor mijn instagram profiel

Reacties

Populaire posts