Verhuizen, of in het prachtige Parma bijven?




Ik woon nu ruim 15 jaar in Parma, een stad waar de tijd zeker niet heeft stil gestaan, maar die ondanks dat, toch haar authentieke karakter heeft weten te behouden.
Wanneer je met de auto over de A1 van Milaan naar het Zuiden, over de l'autostrada del sole, richting Bologna rijdt, gaat de afslag 'Parma' vrijwel onopgemerkt aan je voorbij. Ook de hoge snelheidstrein van Parijs naar Napels, langs diezelfde A1, raast Parma, zonder te stoppen, met 315km/uur voorbij.
Jammer, want dat wekt de indruk dat mijn woonplaats geen bezoekje waard zou zijn. Niets is minder waar. Ondanks het bijna onopvallende bestaan van deze middelgrote provinciestad (slechts 200.000 inwoners), kom je haar naam vaak tegen, onontkoombaar verbonden aan veel Italiaanse keukengerechten.

De bekendste Parmezaanse produkten 'Parmiggiano en Crudo'
De Parmezaanse kaas en -ham (crudo) zijn daar de meest beroemde voorbeelden van. Maar ook het bedrijf Parmalat, dat in 2005 wereldfaam veroverde wegens de grootse beursclash allertijden (16 miljard euro gingen in èèn dag in rook op) zetelt, in geslonken versie, nog immer in de gemeente van Parma. De zuivelfabrikant die verwikkeld was geraakt in onverstandige, buitenlandse investeringen die niets met voeding te maken hadden, is uit het dal gekropen en weer sterk op de wereldwijde melkmarkt vertegenwoordigd.
Ook Barilla, Italie's grootste en misschien wel 's werelds bekendste pastaproducent, is in Parma overduidelijk aanwezig met haar haar inmense fabriek die ruim 750 meter lang, uitgestrekt langs de snelweg ligt. Wellicht wist je niet dat ook tomatenpuree en veel van de bekende blikjes gepelde, of tot blokjes gesneden, tomaten in Parma worden verwerkt.
Kortom, de Parmezanen hebben een aardige paplepel in de voedsel industrie te brengen.
Het is dan ook niet voor niets dat juist Parma, samen met Helsinki, in 2000 in een nek aan nek race om het zetelschap van de European Food Authority streed. Uiteindelijk is besloten dat het orgaan dat de kwaliteit van Europeesch geproduceerd voedsel garandeert in Parma moest staan en het andere deel, wat de rechten van een producent beschermt, in Helsinki.
De moderne overkapping van Piazza Giaia misstaat niet in het oude stadscentrum
(foto P. Horbach)
Een uitkomst waar de Parmezanen mee konden leven, want is het niet, in tegenstelling tot de Finse-, juist de Italiaanse keuken die tot in de verste hoeken van de wereld wordt geimmiteerd? Het beschermen van zijn produkten zit de Italiaan dus in het bloed. Parma heeft zich met het binnenhalen van de Authority voorgoed op de Europeesche (politieke) landkaart weten te plaatsen. Niet onbelangrijk voor haar gezond groeiende economie.
Centraal gelegen, in de provincie Emilia Romagna, precies tussen de miljoenensteden Milaan en Bologna, is zij vanuit toeristisch oogpunt ook een interessante optie, want uit deze ducale stad rijdt je in één uur door de Appenijnen naar de bloemenriviera en Cinque Terre. Terwijl je na één uur richting het Noorden midden in Verona of op de oevers van het Gardameer staat.
In anderhalf uur ben je in Florence en in iets minder dan twee uurtjes rijd je naar het romantische Venezie. Parma is dus uitermate geschikt voor een stop of als dagtocht vanaf een ander Italiaans vakantie adres makkelijk te bereiken.

'Oltre torente' een levendige buurt met veel studenten
Wanneer je hier door de pittoreske steegjes en over de mooie pleinen loopt wordt direkt duidelijk dat je je in een rijke stad bevindt. Prachtig gerenoveerde gebouwen en openbare ruimten. De Parmesanen hebben het goed. Hun inkomen ligt ruim boven het landelijk gemiddelde en het werkloosheidscijfer is laag. Er is weinig tot geen criminaliteit en onlangs heeft een onderzoek uitgewezen dat Parma een begeerlijke vierde plaats inneemt op de ranglijst van de Italiaanse steden met de beste (sociale) voorzienigen.
Openbaar vervoer, ziekenhuizen en gemeentelijke instellingen functioneren naar behoren en de vriendelijke infrastructuur (de stad beschikt als èèn van de weinigen in Italie over 30km fietspad èn elektrische trolleybussen) maken een opgeruimde indruk die bijna on-Italiaans aandoet.

Het krantenstalletje waar de 'Gazetta di Parma' goed wordt verkocht
(foto P.Horbach)
Er heerst een gemiddeld landklimaat wat de vier seizoenen goed doet. Warme zomers met veel zon en koude winters met sneeuw. Het najaar is hier, net als in Nederland nat, maar zet veel later in. Tot oktober kun je in de avond onder de blote sterrenhemel dineren en de lente begint heerlijk vroeg, soms al eind februari.
Op èèn van die vele zonnige, droge dagen die Parma rijk is houden de Parmezanen ervan te flaneren. Een typisch lokale tijdsbesteding is te laten zien hoe goed het met je gaat. Voor uiterlijk vertoon deinst een Parmezaan niet terug en daarin gaat hij heel ver! Om een voorbeeld te noemen: het huren van een Porsch Cayenne om je daarmee in de zomermaanden trots te presenteren bij de discotheek, het restaurant of aan het strand, is voor een Parmezaan, die in de winter wellicht een kleine Suzuki rijdt, de normaalste zaak van de wereld. Imponeren is hier tot beroep verheven.

Het centrum van Parma na een flinke sneeuwbui in 2012

Flaneert de Parmesaan niet in het park Ducale, dan vind je hem, volgens de laatste mode uitgedost, op Piazza Garibaldi of in het nabijgelegen Via Farini, waar de terrassen tot diep in de nacht gevuld zijn, ook op doordeweekse dagen! Parma is schoon en laat weinig tot geen verval toe. Ik vergelijk Parma altijd met Maastricht. Rustig en mooi, een stad waar, soms, net iets te weinig gebeurt.
Op piazza Garibaldi ontmoeten via Manzoni en Via Repubblica elkaar. Samen delen zij het stadshart door midden. Een eeuwenoude weg, want dit was namelijk ooit de via Emilia (aangelegd door de Romeinen). Ja, een van die bekende wegen die naar Rome leidt....

De ingang van het Battistero op Piazza Duomo
(foto P. Horbach)
Architektonisch is Parma zeker een bezoekje waard. Op Piazza Duomo, kleurt het roze marmeren Battistero zich duidelijk af tegen de rest van de overwegend creme-ocer-gele Middeleeuwse bebouwing. De statige voorgevel van de Duomo, die haar orriginele wit marmeren bekleding met de tijd heeft verloren, verschroomt in het niets bij het aanzicht van het unieke uiterlijk van die zelfde Battistero. Overigens is dit èèn van de weinige pleinen in Italie waar alle vier de zijden vrij zijn van 'moderne' bebouwing en dus een getrouwe, Middeleeuwse aanblik biedt. Ten tijde van Mussolini is bijna ieder plein in Italie hard aangepakt en 'verrijkt' met, op zijn minst, één fascistische gevel. Je kent ze wel, strak wit, collossaal, statig en 'zwaar'. Hier ontbreekt deze, gelukkig.
Door de glas in lood ramen speelt het gefilterde zonlicht een adembenemend spel met de ontelbare fresco's in de middenark van de Duomo. Het is bijna niet voor te stellen hoe de schilder Antonio Allegri (ook wel 'il corregio' genoemd) hier jaren aan heeft gewerkt. Dit schouwspel van engelen en heiligen eist al je aandacht op en het vergt bijhoorlijk wat tijd de taffarelen te 'ontcijferen'. Ga de kerk dus niet te laat naar binnen, want ondanks het gezegde dat het huis van God altijd open is, sluit zij om èèn uur haar deuren. Vergeet niet het antieke, goud gekleurde orgel, de crypte en de rijk beschilderde koepel, èèn van de mooiste in Italie, te bewonderen.

Terug in de tijd, het post- en telegraafkantoor
Op een paar honderd meter door het pedonale stadscentrum staat het imposante Palazzo della Pilotta. Op weg passeer je de uitzonderlijke 'liberty' gevel van het, nog in originele staat zijnde, post-telegraafkantoor. Op werkdagen moet je daar echt even binnenstappen, al is het maar om een paar postzegels te kopen. Je stapt 100 jaar terug in de tijd.
Daar waar bombardementen tijdens Tweede Wereldoorlog een groot gedeelte van het Palazzo Pilotta hebben weggeslagen is een groen 'stadshart' gecreeerd. Onder toeziend oog van de lokale bevolking is er heringedeeld en gerenoveerd. Middels een referendum konden de Parmesanen meebeslissen, over de toekomst van dit gebied, dat tot voor kort een lelijke parkeerplaats was vol met auto's. Met name studenten, die om de hoek hun colleges volgen, laten zich hier tijdens de lunchpauze graag op het verse gras zien.
Dat wat rest van het palazzo della Pilotta geeft een goede indruk van de enorme omvang van dat wat ooit de residentie van de beroemde Farnese familie is geweest. Deze familie was voor Parma net zo belangrijk als de Medici voor Florence. Alessandro Farnese werd Paus Paul III. Zijn familie, en zo ook de stad Parma, vergaarde roem en status. Zelfs tot lang na de dood van Alessandro, bleven leden van de Farnese familie, een belangrijke rol spelen in de wandelgangen van het Vaticaan, wat het hertogdom Parma uiteraard nooit windeieren heeft gelegd.
Vandaag de dag huist de Galleria Nazionale in het 'Pilotta'. Een gerenomeerd museum met een interessante collectie Italiaanse kunstwerken van de afgelopen 600 jaar. Tevens is het nog in oorspronkelijke staat zijnde, houten theater van de familie Farnese op de bovenste verdieping open voor bezoekers. Indrukwekkend!

Rechts het beroemde Parmezaanse operahuis (foto P.Horbach)
Aan de linker zijde van het open stadsplein is de opera gevestigd. Theatro Reggio is na het 'Scala' in Milaan, èèn van de belangrijkste in Italie. Ook dit operahuis is onlangs geheel gerenoveerd en schittert in volle glorie. Ieder jaar in oktober, wordt het operaseizoen ingeluid met het Verdi Festival, vernoemd naar de beroemde componist Verdi, geboren in de provincie van Parma. Overigens, een leuk weetje... Het is het enige theater waar Pavarotti ooitis weg gefloten door de uiterst kritische, Parmezaanse operaliefhebbers!
Maar terug naar de gallerijen onder het enorme Palazzo dalla Pilotta. Daar waar ooit de gravinnen met hun enorme hoepelrokken hun tijd verdreven, vindt nu, eens per week, op woensdagochtend, een deel van de gezellige Parmezaanse markt plaats.
Aan de Zuid-zijde van het palazzo stroomt 'La Parma', de enige 'vrouwelijke' rivier van Italie (alle anderen worden met het mannelijke lidwoord 'il' aangesproken) rustig voorbij. In de zomer meestal een droge boel, maar in de winter rijk gevuld met helder, turquaas blauw smeltwater, dat zich vanuit de Appenijnen een weg zoekt naar de Po. In Italie vindt je, op de Po na, eigenlijk alleen kleine smeltwater rivieren die allen onbevaarbaar zijn.

Stillevens in het Parco Ducale (foto P.Horbach)
Een grote, ijzeren toegangspoort op de oever aan de andere zijde markeert de ingang van het Parco Ducale. Met haar lange lanen, uitgestrekte weidevelden en grote vijvers, vormde zij ooit de tuin van Parma's beroemdste, en meest geliefde inwoonster: Maria Luigia. De tweede vrouw van Napoleon Bonaparte. In de volksmond wordt het park nog steeds liefkozend 'il giardino' genoemd.
Maar wat deed de vrouw van Napoleon in Parma, zij was toch de dochter van de keizer van Oostenrijk? Klopt, maar nadat Napoleon de slag om Waterloo had verloren, werd hij in 1815 gevangen genomen en verbannen naar het eiland Elba. Maria Luigia was welliswaar zijn echtgenote, maar tevens de dochter de winnaar van die oorlog, keizer Francesco de eertse van Oostenrijk. Hij kon zijn eigen dochter niet op dezelfde wijze straffen als Napoleon. En dus werd zij 'verbannen', van Parijs naar Parma, waar zij 'voor straf' als hertogin van Parma en Piacenza door het leven 'moest'...
In eerste instantie voelde zij zich niet thuis in het, wat haar betreft, provinciale, boeren stadje. Maar uiteindelijk heeft zij haar taak als hertogin serieus genomen en al haar kontakten gebruikt om Parma opnieuw 'in te richten' naar haar behoeftes. Vele aristocraten uit Oostenrijk en Parijs bezochten Maria Luigia regelmatig en binnen no time verwierf Parma de bijnaam 'het kleine Wenen van Italie'. Tot op heden is Maria-Luigia het symbool van Parma's rijkdom.

Piazza Garribaldi weerspiegeld (foto P.Horbach)
Ik woon hier nu dus zo'n 15 jaar en moet toegeven dat de schoonheid en hartelijkheid van deze kleine provinciestad, waar in verhouding tot de rest van Italie de zaakjes behoorlijk goed zijn geregeld, je je als Hollander vrij snel op je gemak voelt. Parma is met haar tijd mee gegroeid en redelijk 'open'.
'Waarom ga je dan verhuizen?' zou je zeggen. Ik moet het eerlijk toegeven. Het was een kleine list om een nieuwtje te vertellen, want zelf ga ik niet verhuizen. Ik ben twee jaar geleden al verhuist naar een prachtige plek in de heuvels van Parma en daar blijf ik voorlopig. Maar...
Deze blog 'Italie in mijn broekzak', die gaat wel verhuizen!
In een jaar tijd heeft zij, dankzij jullie (inmiddels zo'n 5000 lezers) haar succes bewezen en is niet onopgemerkt gebleven bij de andere Nederlandse media die over Italie schrijven. Zo ben ik in contact gekomen met Saskia Balmeakers, de drijvende kracht achter de uiterst populaire internet site 'CiaoTutti.nl'. Mijn verhalen over Italiaanse tradities, -geschiedenis en -personages zullen, geschreven vanuit de invalshoek (een Nederlandse televisieproducer aan het werk) een, hoop ik, verfrissende bijdrage leveren aan haar prachtige platvorm.
''Man'a mano'', langzaam maar zeker, zullen de meeste verhalen op deze blog worden verwijderd, omdat zij, afgewisseld met nieuwe avonturen worden her-gepubliceerd. Ik hoop uiteraard dat jullie mij daar blijven volgen. Dat kan op ciaotutti dus vanaf zondag 29 april en je kan mij sinds kort 
ook in 'realtime' volgen op Instagram.

Daar publiceer ik dagelijks foto's en video's die 'live' getuigen van mijn werkzaamheden. Het leuke daarvan is dat je dus al ruim voor de uitzending van een programma, achter de schermen kan meekijken! Mijn profiel heet ''pascal_horbach'' en ik werk ook aan een profiel onder de naam ''italieinmijnbroekzak''.
Zie hieronder voorbeelden van een paar filmjes op INSTAGRAM die jou rechtreeks deelgenoot maken van mijn zoektocht naar een lokatie voor een nieuwe Nederlandse televisieserie! De filmpjes duren maximaal 1 minuut. Dus lekker kort, maar krachtig!
Voor nu dank ik jullie voor alle aardige, spontane en ook kritische reakties op de verhalen van het afgelopen jaar. Vanaf deze blog groet ik jullie en hoop jullie op ciaotutti.nl weer tegen te komen. Mocht je mij persoonlijk willen aanspreken dan kan dat het makkelijkste via instagram of schrijf een mail naar: pascal_horbach@hotmail.com
Ciao (a) Tutti :-)



Instagram filmpjes en foto's:
OP WEG NAAR DE EERSTE LOKATIE, SPANNEND!



WAT EEN MOOI DORPJE, MAAR NIET GESCHIKT... 


WAAROM FLUISTER IK IN DIT STRAATJE? 


MISSCHIEN MOGEN WE BIJ DE BAKKER FILMEN 


WAT EEN LIEF OUD VROUWTJE! 








Reacties

Populaire posts