PUGLIA: TWEE BROERS, OMA'S KEUKENGEHEIMEN EN EEN MICHELIN STER
In het voorjaar van 2015 was ik in Salento, de hak van
Italie, op zoek naar een lokatie waar ik met een sfeervolle scene die eerste
serie van Gort over de Grens op gepaste wijze kon afsluiten. Thema van de
aflevering was ‘leven met tradities’. Niets mooier dan een typisch boeren feest
met live muziek waar de local’s spontaan
de ‘pizzica’ dansen, leek mij.
Een Italiaans feest is niet kompleet zonder een bord vol
lekkernijen, dus ging ik op internet ijverig op onderzoek naar een plaatselijke
kok die de genodigden van een feestmaaltijd kon voorzien.
Al snel stuitte ik niet op één, maar op twee namen. Floriano
en Giovanni, twee broers die overigens niet zomaar ‘kok’ waren. Ondanks hun
uiterst jonge leeftijd (25 en 22) werden zij al geidentificeerd als chefkok’s. In
een interview schoof één van de
bekendste Italiaanse chefs, tevens jurylid van de Italiaanse versie van Masterchef,
zijn bewondering voor de jonge Pugliezen, niet onder stoelen of banken. Met hun vers geopende restaurant, in het hartje van
Lecce scoorden de broertjes hoge ogen en werden beschouwd als aanstormend, niet te onderschatten, talent.
‘Ondanks hun moderne werkwijze verraden zij de traditionele
keuken niet.
Die zin sloot naadloos aan bij het onderwerp van mijn
aflevering, dus ik greep de telefoon. Het telefoonnummer van het verdacht
internationaal klinkende restaurant BROS’, had ik binnen luttele seconden gevonden.
Het was pas half elf, maar ik schatte in dat er vast iemand aanwezig was.
Wat ik echter niet verwachtte was dat ik netjes werd gevraagd
even aan de lijn te blijven, ik werd doorverbonden met de press manager. Wat? Een
restaurantje in Lecce, van twee ‘pubers’, die een press manager hebben? Dat
klonk bijna decadent.
Het bleek de eerste, en zeker niet de laatste, getuigenis
van de uiterst professionele wijze waarop de jongens Pellegrini hun onderneming
op de kaart wilden zetten, en met succes. Nu amper drie jaar verder heeft BROS’s
Floriano, nu 28, de eerste Michellin ster in ontvangst genomen. Talent
verloochent zich niet en dan kan het snel gaan…
Wat ging er vooraf aan deze rollercoaster naar de top, waarvan
het einde nog lang niet in zicht is?
Het toverwoord is oma.
De overgrootmoeder van Floriano en Giovanni is de vrouw die
de broers al op jonge leeftijd haar enthousiasme voor de keuken wist over te
brengen. Vaak nam zij haar kleinkinderen bij de hand door de bossen en de wild
woekerende moestuin bij de masseria waar
zij woonde. Haar kennis van kruiden, planten en bloemen had zij van haar ouders
doorgekregen. In de begin jaren van 2000 paaste zij al deze antieke gebruiken spelenderwijs
door aan de broertjes die ieder weekend bij haar op het erf te vinden waren.
Toen ik de ‘brothers’ in het vroege voorjaar van 2016 echt
ontmoette tijdens een lokatiebezoek was oma precies 12 maanden eerder
overleden. Niet zonder enig teken van emotie beschreven de broers mij het gemis.
We stonden in het mooie, minimalistisch ingerichtte restaurant. Ondanks de wat kille
presentatie, was de liefde voor de keuken, voor oma en voor de regio Puglia
bijna tastbaar. Op subtiele wijze werd middels kleine stijlkeuzes,
professioneel hun roots verwezen. Geen stijlvolle bloem eenzaam in een rechthoekig
vaasje op de tafeltjes, maar wel een lokaal kruid dat in de natuur van Salento
over de bodem van de bossen kruipt. Geen strak verantwoord servies uit Milaan,
maar handgemaakte borden van een keramiek kunstenaar uit de provincie van Lecce.
‘Puglia first’ zou ik bijna zeggen.
Terwijl ik naar hun ontroerende verhaal luisterde kreeg ik een
idee en besloot met de deur in huis te vallen. Recht op de man af.
‘Waarom grijpen we de opnames niet aan oma te herdenken? Niet
hier, maar op haar erf, bij de masseria. Daar waar jullie zijn opgegroeid en
alle truckjes van de locale keukengerechten hebben geleerd?’
De broers keken elkaar even aan. Er verscheen een lach op
het serieuze gezicht van Floriano.
‘Un idea top!’, hij sloeg mij op de schouder.
Tien minuten later reed ik achter een ronkende, stoere mini
cooper. De jongens hadden snel besloten dat zij een pijnlijk hoofdstuk uit hun leven,
op een originele wijze, mooi konden afsluiten.
Sinds de dag van de begrafenis waren zij niet meer bij de
masseria geweest. Een bezoek aan het familiehuis, op zo’n twintig minuten buiten
de stad Lecce, hadden zij tot op die dag bewust vermeden. Nu volgde ik hun naar
de plek waar het overgrote deel van hun jeugdherineringen vorm hadden gekregen.
Een paar dorpjes en landerijen verder, stonden we met zijn drieeen op de plek
waar oma vroeger de hele familie bij elkaar riep voor lunch of diner. Op de binnenplaats
waar nog steeds ‘leven’ was. Een oom was bezig met de stallen en de paarden.
Floriano groette hem in de verte en trok een bos sleutels
uit zijn broekzak, Voor de houten deur keek hij even om naar zijn broer:
‘Dat er een Nederlandse televisieproducer aan te pas moet
komen om deze deur weer te openen’.
Zijn ogen waren nat. Hij draaide de sleutel om en zij stapten
de drempel over.
‘Vieni Pascal’
Een muffe, vochtige lucht kwam mij tegemoed. Het was donker.
Giovanni klikte een plafonniere aan. Mijn pupillen knepen samen. Een jaren ’70 interieur
rees op uit het donker. Bruin, oranje, oker en groen…
Duidelijk ‘kind aan huis’ liepen de jongens trefzeker op hun
doel af, de keuken.
‘Fa effetto’, mompelde Giovanni die voor mij liep
Na zo’n lange tijd weer in de keuken van oma te staan, zonder
oma zelf, maakte duidelijk indruk op ze.
‘Qui ha iniziato il nostro viaggio culinario, e qui, una
volta, vorremmo finire’
Op die magische plek was hun reis ooit begonnen en hun droom
was om daar ook te eindigen.
‘Het idee is om onze gasten uiteindelijk hier te ontvangen.
Minder dan ‘chilometer zero’ bestaat niet. Zowel onze produkten als onze recepten
komen hier vandaan, zijn hier geboren. Met het verschil dat wij onze ervaring
en professionele kennis gebruiken om zo naar het maximaal haalbare te
streven'.
Het leven kan raar lopen wanneer talent beschikbaar is. De
jongste, Giovanni, was ooit een ‘dropout’ van de middelbare school. Zonder
diploma op zak haakte hij een paar maanden voor zijn examens af en liet zich op
uiterst jonge leeftijd inspireren door zijn grote broer Floriano die met de
Noorderzon vertrokken was om elders in de wereld werkervaring op te doen.
Zonder enige relevante ervaring had Floriano in New York,
Londen, Parijs en zelfs Tokyo aangeklopt bij sterren restaurants. Overal kwam
hij aan de bak. Zijn onbevangen houding en zijn wil om te leren werden beloond
met stage plekken in ‘s wereld’s beroemdste sterrenkeukens.
‘Wat Floriano kan, wil ik ook’, moet Giovanni gedacht
hebben. Hij nam het vliegtuig naar Barcelona waar hij de zelfde strategie
toepaste. Een paar jaar later, beiden terug met vaste Salento grond onder de
voeten, gingen de heren aan de slag met fusion. De gerechten van oma bereiden
met de knowhow opgedaan in verre werelddelen waarvan oma wellicht nooit had gehoord.
De hechte vriendengroep waarmee de broers waren opgegroeid werd
betrokken bij het plan een restaurant te openen. Daar was wie een talent had
voor marketing, wie voor organisatie en wie een heuse opleiding tot kelner in
Londen had gevolgd. Een uiterst jong, fris en gedreven team eigende zich de
naam ‘BROS’ toe.
Filosofie van de BROS’keuken is:
typisch locale produkten en gerechten behandelen èn inzetten op wereldniveau.
Dus koken met een ‘open mind’, bewust van de traditie maar met technieken en
kennis uit andere culturen en gebruiken.
Nadat zij de stof met een doek van
het aanrecht hadden geveegd haalden de broers een grote pan tevoorschijn waarin
oma vroeger de kastagnes pofte. Er kwamen verschillende herinneringen boven. Ze
namen mij mee terug in de tijd. We liepen naar buiten het privé bos in. Beuken
en olijfbomen wisselden elkaar af. Floriano, die duidelijk de leidersrol op
zich heeft genomen plukte hier en daar een takje van een struik of kruid en
drukte deze onder mijn neus.
‘Ruik je het zinderende aroma? Kijk,
mijn oma heeft ons geleerd deze onder het bradend vlees te leggen, maar ik heb
nu ontdekt dat wanneer je hem oplost in warm water, zoals ze dat in Japan veel
doen, je de pasta een vleugje aroma meegeeft dat in een simpele combinatie met
wat extra vergine olijfolie en warme ricotta helemaal de bom is’.
We spraken af dat de laatste scene
van Gort over de Grens prachtig gedraaid kon worden tegen het vallen van een
zomeravond op de oude binnenplaats. Ik nam de organisatie van muziek en dansers
voor mijn rekening. Floriano en Giovanni zouden alles wat nodig was voor het
feestmaal zelf regelen en een twintigtal vrienden uitnodigen. ‘We maken er een
mooi feest bij oma, voor oma van’, concludeerde Giovanni.
‘Zal best raar zijn voor ons, want
het wordt de eerste keer na ruim een jaar dat we de potten en pannen van haar
weer op het vuur zetten’.
Ik knikte instemmend en wist dat ik
de juiste eindscene voor Gort over de Grens aan het produceren was.
Terug in Parma ging ik via internet op
zoek naar een dansgroep die de pizzica kende. Het verhaal gaat dat er bij het ontstaan van deze oude dans een gemene
slangebeet vooraf ging. Er zijn verschillende lezingen van wat er werkelijk is gebeurd,
maar de volgende spreekt mij het meeste aan.
In de late Middeleeuwen kwam het
regelmatig voor dat de arbeiders op het akkerland van Puglia gebeten werden door
een giftige slangensoort. Slachtoffer raakten bezeten en om zich zo snel
mogelijk van het gif te ontdoen werd er gedanst. Zweten was de remedie. Alsmaar
sneller en heftiger op het ritme van de muziek bewegen. De landarbeider raakte
in een trans. Of dat het gevolg was van het dansen of van de uitwerking van het
gif is mij niet duidelijk maar de passie, energie en overgave waarmee deze
dans, die ook wel de tarantella wordt genoemd, tegenwoordig wordt uitgevoerd is
spectaculair en aanstekelijk!
Een week voor opnames kwam ik er
achter dat het ontsteken van wensbalonnen, een gebruik dat wij als Aziatisch
beschouwen, ook haar roots in Puglia heeft. Handelsreizigers die honderden
jaren geleden al vanuit de hak van Italie naar het Oosten trokken, brachten deze
traditie mee naar huis. Eeuwen lang maakt
zij dus al deel uit van plaatselijk vermaak. Prachtig in beeld, maar ook
symbolisch voor onze laatste aflevering. De opnames van het eindfeest dat na
het uitzetten van de camera’s tot in de kleine uurtjes doorging, leverden
inderdaad een mooie afsluiting van de televisie serie over Italie. (LINK naar de aflevering vind je onderaan deze blog)
Inmiddels is het najaar 2018. We
zijn ruim twee jaar verder en ik ben nog steeds in contact met de BROS’kids die
ik inmiddels liefkozend mijn Puglia Baby’s noem. Niet lang geleden is Giovanni
uit de zaak gestapt omdat hij graag andere uitdagingen wilde aangaan.
Met Floriano
en zijn verloofde Isabella als spil van de onderneming, is BROS’ een
successtory geworden waar geen einde aan lijkt te komen.
Deze maand heeft BROS’ dus een plekje weten te veroveren op de lijst van Italiaanse restaurants met één
Michelin ster. Uitgerekend in Parma (waar ik woon) de foodcity van Italie, namen zij de
nominate in ontvangst. Ook internationaal is er veel aandacht. Vorig jaar al werd Isabella Poti, opgegroeid in Rome met een
Poolse moeder en een Italiaase vader, samen met Florian door het Amerikaanse tijdschrift
Forbes getipt in de top dertig van meest belovende keukensterren ter wereld.
Met een gastoptreden als jurylid in Masterchef Italie bevestigde
Isabella haar populariteit bij het grote publiek en dit nieuwe televisie
seizoen is zij als chef pasticceria èèn van de vaste juryleden van een nieuw
populair kookprogramma van de nationale Italiaanse publieke omroep, de RAI.
Mocht je zelf ooit in Lecce zijn… Maak dan een reservering bij mijn Puglia Baby’s in het restaurant BROS’ voor een onvergetelijke culinaire reis aan
tafel. Een viaggio die begint bij oma, de hele wereld over gaat om vervolgens
weer met beide voeten te landen op de no nonsense grond van Salento.
Buon
apetito!
Volg mijn Italiaanse avonturen
dagelijks via instagram:
dagelijks via instagram:
@italieinmijnbroekzak @pascal_horbach
RISTORANTE BROS'
l'essenziale è visibile al gusto
lunch 12:30-14:30
dinner 20:30-22:30
reserveren 90 dagen 'in anticipo'
welcome@brosrestaurant.it
Klik op deze link om de aflevering
terug te zien:
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/394793/Gort_Over_De_Grens.html
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/394793/Gort_Over_De_Grens.html
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/394793/Gort_Over_De_Grens.html
Reacties
Een reactie posten