Een eeuwenoud kinderspel voor strijdlustige volwassenen


Leestijd 4 minuten


Piazza Maggiore - Mondaino
Het achterland van Emilia Romagna, op de grens met de Marken, is een soort van ‘in the middle of nowhere’.  Precies daar vind je het gehucht Mondaino.
Op zo’n twintig kilometer van drukke, moderne badplaatsen als Rimini en Riccione, bekend om de wildste discotheken van Italie, stap je op deze ranke heuvelrug de oude Middeleeuwen in.
Op de robuste vestingmuur ligt piazza Maggiore. Een bijzonder, maanvormig plein dat door de inwoners liefkozend ‘Piazza Padella’ wordt genoemd, zoiets als ‘het steelpan’ -plein.
Deze vergelijking gaat zeker op, want wanneer je de plattegrond van het dorp bekijkt, zie je hoe Via Roma als een lange steel uitkomt op dit semi-ronde plein. Daar waar het dorpsleven dagelijks ‘pruttelt’, als groenten in een hapjespan.

Aangelegd in 1800 op de fundamenten van een imposant fort, is de architektuur van piazza Maggiore typisch voor deze regio en één van de interessantste voorbeelden in de provincie van Rimini. De cirkel wordt geaccentueerd door een gallerij van Neoklassieke bogen.
Ingegraven, een aantal meters onder de kinderkopjes, ligt het ondergrondse Paleontologie museum. Zeldzame en uiterst goed bewaard gebleven fossielen van vissen en vogels wachten daar geduldig op geinteresseerde bezoekers.

Een kinderspel voor strijdlustige volwassenen
Een van de beroemdste, Italiaanse, tradizionele evenementen met dieren is de Palio van Sienna. Volgens een eeuwenoud ritueel strijden de verschillende contrijen van de stad middels paardenrennen om de eer. In veel Italiaanse dorpen worden dit soort wedstrijden georganiseerd.
Eén van de meest in het oog springende, maar minst bekende, is de palio van Mondaino.
Ook hier wordt de rivaliteit tussen de buurten op de proef gesteld. Afgevaardigden uit Borgo, Castello, Contado en Montebello meten zich met elkaar.
De aftrap van de eerste race is een gelukskwestie. Toch uitermate belangrijk, want wie deze wint, heeft bij het  tweede, bepalende spel, een grote voorsprong.

De hoofdrolspelers van de eerste krachtmeting zijn echter geen paarden, maar vier ganzen!
Willekeurige gekozen op een boerderij even buiten het dorp worden deze naar het begin van Via Roma gebracht.
Middels een loting worden zij aan de afgevaardigden van de vier ‘contradas’ gekoppeld. Na het startschot drijven de vier mannen de ganzen zo snel mogelijk naar Piazza Padella.
Dit gaat gepaard met luid geschreeuw en wilde gebaren, want ze mogen de opgejaagde dieren niet aanraken. Een lachwekkend spektakel, want ganzen hebben een sterk, eigen willetje. De gans die als eerste over de eindstreep fladdert bezorgt de contrada een voorsprong bij aanvang van het ‘Gioco del Palio’. Dat vindt dezelfde avond, jaarlijks in de derde week van augustus, klokslag 21:00 uur plaats op het feestelijk verlichtte Piazza Padella.

Twee personen per buurt, dus acht in totaal, presenteren zich onder luid trompet-getetter op het plein dat stampvol staat met dorpsbewoners en dagjesmensen. De strijders verdelen zich over een cirkel getekend op de grond. De deelnemers van het zelfde team staan recht tegenover elkaar. Met uitzondering van één.  Dat is een concurrent van de buurt die de ganzenrace heeft gewonnen. Hij staat op het middelpunt. Dat is een pre, want wanneer het startschot gaat rennen de spelers van het zelfde team zo snel mogelijk naar elkaar toe, wisselen een een stok uit en rennen terug naar een willekeurige plek op de cirkelrand. Daar zijn maar zeven plekken voor acht deelnemers.

De man op het middelpunt bereikt zijn maatje uiteraard veel eerder dan de rest en dat team is dus vrijwel verzekerd van een plek tussen de zeven. Eèn deelnemer vindt geen plek. Een beetje zoals bij onze ‘stoelendans’. Het verliezende team moet het plein verlaten. Zo gaat het spel door tot het einde en er één winnende contrada overblijft.

Wanneer ik het bovenstaande terug lees realiseer ik mij dat het om een kinderspel lijkt te gaan, maar niets is minder waar. Hier wordt gestreden om de eer. Hier speelt trots, diep geworteld in de genen van iedere Mondainer een rol.
Niet winnen betekent een jaar lang de underdog spelen in je eigen dorp. Natuurlijk is de hedendaagse Mondainer gemoderniseerd, maar vergis je niet. Tot niet zo heel lang geleden kon je je het als puber uit de Castello-buurt niet veroorloven om bijvoorbeeld met een meisje uit de Montebello-buurt gesnapt te worden. Dat werd uitgelegd als verraad van je eigen bloed en afkomst.

Mondaino lijkt op het eerste gezicht dus een nietszeggend, klein dorp, maar er gebeurt veel. Er huist nòg een noemenswaardige, eeuwenoude traditie. Daar heb ik samen met Ilja Gort een item over gemaakt in het programma ‘Gort over de grens’.
Ilja duikt letterlijk in een diepe put onder de grond, waar hij ontdekt hoe jaarlijks 7.000 schapenkazen worden verstopt. In vroegere tijden een gebruik om voedsel te verbergen voor eventuele Barbaarse overvallers.
Tegenwoordig zijn de specifieke aroma’s, die achterbijven in de kaas, motief voor deze omslachtige werkwijze. Uiterst tijdrovend, maar het resultaat mag er zijn. Een heerlijke kaasje dat je samen met vrienden (tegenwoordig ook met die uit andere contrada's) deelt naast een goed glas rode wijn! 
Cin cin...

Je kan het item over 'il formaggio della fossa' terugkijken via onderstaande link. 
Laat mij vooral weten wat je er van vond, atijd leuk om te horen!
Volg mij op instagram waar ik je dagelijk sop de hoogte houd van mijn Italiaanse avonturen backstage. INST: pascal_horbach



Reacties

Populaire posts