Een verboden liefde afgestraft met een brute moord

Leestijd: 4 minuten

Als cultuurhunter ben ik een gezegend mens in Italie. Dagelijks op reis voor televisiewerk, speur ik al twintig jaar door dit fascinerende land op zoek naar bijzondere verhalen, karakteristieke personages en opvallende gebeurtenissen. 
Als producer en redakteur werkte ik aan een keur van Nederlandse televisieprogramma's die hier zijn opgenomen. Van de onlangs uitgezonden therapie-reality 'Mannen in het wild' tot de serie over het leven Ramses Shaffy, geregiseerd door regisseur Michiel van Erp. Wellicht heb je de commercials van 'Aviko' gezien of de scenes van 'Klem' in het prachtige Lucca? En met wijnsluper Ilja Gort ging ik twee seizoenen lang op zoek naar Italiaanse wijnen en mooie tradities.
Inmiddels heb ik alle uithoeken van de laars dus wel gezien. De rijke Italiaanse geschiedenis, die onder elke stoeptegel verborgen lijkt te liggen, ervaar ik als ware cultuurporno.

Sinds een paar maanden besteed ik mijn vrije tijd aan de research voor een boek dat Italie middels onbekende verhalen en lokaties ‘vertelt’. Als vertrekpunt heb ik ‘het plein’ gekozen. De plek waar sinds oudsher het politieke, het commerciele- en het religieuze leven van een stad en haar bevolking samenkomt.
Tevens de plek waar je als toerist graag begint wanneer je een stad voor de eerste keer bezoekt. Terecht, want het karakter van een plein zegt iets over het karakter van de stad. Het plein heeft alles wel gezien en meegemaakt. Als een stille getuige vormt zij ongewild het decor van geschiedkundige evenementen, culinaire tradities, spannende legende’s en folkloristische feesten. Nu, eeuwen later, doet het plein haar boekje open en gunt mij een blik in haar memoires.

Ik besteed aandacht aan dìe pleinen die, ondanks hun schoonheid, vaak onbekend en dus een openbaring zijn. Onder de titel 'Geheime Pleinen' verzamel ik interessante wetenswaardigheden en tot de verbeelding sprekende verhalen die hun oorsprong hebben op, of rond, dat zelfde plein. Hier een voorproefje…..   

Piazza V novembre, Gradara (Le Marche)
Piazza V Novembre is een bijzonder plein omdat zij niet voldoet aan ons stereotype beeld van een plein. Zij is niet rond of vierkant, met aan één zijde op zijn minst een gemeentehuis of een kerk. Zonder deze landmarks heeft Piazza V Novembre meer weg van een te brede straat in een te klein dorp. 
Gradara is een provinciedorpje in het uiterste Noorden van de regio Le Marche. Op ongeveer 25km van Rimini ligt zij, omringd door groene, glooiende heuvels op 142 meter hoogte boven de zeespiegel. 
Gedrappeerd over een heuveltop, maakt dat ook het plein wat schuin tegen de helling ligt. Wanneer je deze goed gerestaureerde, oude vesting onder de Middeleeuwse toegangspoort binnenloopt, voelt Piazza V Novembre, met aan weerszijde winkeltjes en barretjes, als een warm bad van gastvrijheid.

Foto di Alessandra Barbieri
Paolo en Francesca – een verboden liefde, die leidde tot de dood
Gradara huisvest het waargebeurde liefdesdrama, waarop één van de belangrijkste Italiaanse schrijvers, Dante, zijn ‘Divina Comedia’ baseerde. 
In deze trilogie, overigens verplicht leesmateriaal op de Italiaanse middelbare scholen, beschrijft Dante zijn reis door het paradijs, de hel en het vagevuur. 
In de laatst genoemde ontmoet hij overleden personages uit het èchte leven, die hun ziel zuiveren om zo alsnog toegang te krijgen tot het Goddelijk paradijs. Zo ook Paolo en Francesca.


Dante - door Sandro Boticelli 1495
Dante's Inferno - door Seth Siro Anton
We zijn terug in het jaar 1275, Francesca is het mooiste meisje van Gradara. Het dorp behoort tot het graafschap van de wat Noordelijker gelegen stad Rimini. Daar zwaait graaf Guillermo met de scepter. 
Op een dag bezoekt zijn oudste zoon Giangiotto met de garde het kleine pleintje van het dorp waar hij nog nooit is geweest. Terwijl zijn paard onder de toegangspoort langzaam het centrum binnen draaft, steekt Francesca zonder op te letten plots de straat over. Giangiotto roept zijn paard luid tot halt om een botsing te vermijden. 
Het jonge meisje schrikt, kijkt op en verontschuldigt zich. Met wat angst in haar benen hervat zij gehaast haar pas richting huis. De toekomstige graaf is echter als door de bliksem getroffen door haar bloedmooie, zuivere verschijning. Hij is direkt verliefd op het knapste meisje dat hij ooit heeft gezien…

Eenmaal thuis vertelt hij zijn ouders over het voorval en zegt het burgermeisje ten huwelijk te willen vragen. Er is echter een onoverkomelijk probleem... 
Giangiotto is als oudste zoon welliswaar de 'troonopvolger' en dus spoedig de machtigste man van het graafschap, maar hij is ook de lelijkste man van het land. Francesca, mooi als het paradijs zelf, zal het aanzoek van een levend gedrocht nooit accepteren. Hoe rijk hij ook is.

Zijn ouders komen met een sluw plan om hun opvolger gelukkig te zien. Paolo, de uiterst knappe, jonge broer van Giangiotto zal met haar trouwen, als stand-in. Daarna zal alles binnen de kasteelmuren worden opgelost...

Zo gezegd zo gedaan. De plechtigheid vindt een paar maanden later plaats. Het volk is trots en vereerd met de liefdesverklaring van de jongste telg uit het regerende gezin aan 'hun' burgermeisje. Paolo en Francesca zijn het mooiste koppel van het jaar. Iedereen is uitgenodigd en het volk viert uitbundig feest op het plein. 
Francesca is en voelt zich een prinses. Dat duurt niet lang. Eenmaal opgenomen in het gezin wordt haar verteld dat ze eigenlijk de vrouw van Giangiotto is geworden. Er is geen weg terug. Haar wereld stort in. Opgesloten in het kasteel kan zij niet anders dan haar nieuwe echtgenoot aanvaarden.

Wat het plan van Giangiotto's ouders echter niet had voorzien, was dat de knappe Paolo en Francesca werkelijk smoorverliefd op elkaar raakten. De jonge prinses bleef haar 'schoonbroer' heimelijk in één van de kasteelkamers ontmoeten. Deze romantische 'sexscapades' bleven uiteraard niet lang geheim. Want hoe groot het kasteel ook was, de onderdanen waren overal. Het gerucht verspreidde zich langzaam maar zeker door de kasteelgangen, waar zelfs de muren oren leken te hebben. Het personeel genoot van de sappige roddel. 
Toen het nieuws Giangiotto ter ore kwam, brak zijn hart van jaloezie. De eerstvolgende keer verstopte hij zich in de slaapkamer om het koppel op heterdaad te betrappen. Met een zwaard in zijn handen wachtte hij in spanning op dat wat zijn verstand niet wilde geloven. Hij bleef hopen dat de roddel een flauw verzinsel was, maar na enkele minuten bleek niets minder waar. 

Vanuit een donkere hoek is hij getuige van het liefdesspel waar de hartstochtelijke vonken vanaf springen. Het prachtige koppel smelt voor zijn ogen samen. Giangiotto's nachtmerrie wordt werkelijkheid en hij raakt buiten zinnen. Razend stormt hij op het koppel af. Binnen luttele seconde maakt hij een einde aan het verboden sprookje door beiden met zijn vlijmscherme zwaard bruut te onthoofden...



Wil je op de hoogte blijven van mijn televisie avonturen en leuke informatie lezen over Italiaanse bestemmingen, volg mij dan ook via instagram waar ik dagelijks verslag doe van bekende en onbekende Italiaanse lokaties.
KLIK HIER VOOR MIJN INSTAGRAM PROFIEL

Ga je zelf ook een keertje naar Gradara? Hier een tip
In de herfst is het hier prachtig in een natuurlijk schilderij dat zich manifesteert in de mooiste oker tinten, maar ook tijdens de zomervakantie is Gradara zeker de moeite waard. Dichtbij kan je naar de bekende zandstranden van Rimini of zelfs naar het paradijslijke Conero. Mocht je in de eerste week van augustus komen, mis dan het jaarlijkse Magic Castle festival van Gradara niet!. Op uiterst professionele wijze komen mythische figuren en helden uit een ver verleden tot leven. Voor informatie over dit muzikale en theatrale festijn 
MAGIC CASTLE KLIK HIER
Bereikbaarheid
Gardara  ligt op ongeveer vijf kilometer van de snelweg A14 (E55) dus uiterst makkelijk te vinden voor wie met de auto naar Italie komt. De juiste afslag heet 'Cattolica-Sud'.
Mocht je met het vliegtuig komen dan is Bologna het grootste en dichtsbijzijnde interationale airport op maar een klein uurtje rijden. In de zomermaanden zijn er verschillende chartervluchten (en lowcost airlines) die op de dichterbij gelegen vliegvelden van Rimini en Ancona vliegen.
Voor een interactieve Googlemap locatie 
KLIK HIER






Reacties

Populaire posts